JPK-Granit

JPK-Graniitissa palvellaan asiakkaita ammattitaidolla ja kymmenien vuosien kokemuksella. Yrityksen omistajat ovat jo seitsemännen polven kivialan osaajia ja ammattilaisia. 

Inkeroisissa toimivan JPK-Graniitin tuotevalikoimiin kuuluu hautakiviä, pihakiviä ja julkisessa rakentamisessa tarvittavia kivituotteita. 

Yrityksellä on toimitilat Inkeroisten keskustassa, Kotkan ja Kouvolan välimaastossa. Asiakkaita on ympäri Etelä-Suomea. Yhteistyö yrityksiä on toinen toimipiste Jyväskylässä joka on Jyväskylän Kivituote ja se  valmistaa hautakiviä ja niihin liittyviä töitä . Kirkkonummella puolestaan toimii Kiviasennus Kekäläinen Oy, yhteistyöyritys, joka sekin on suvun omistuksessa.

JPK-Granit käyttää suomalaista kiveä

JPK-Granit työllistää Kouvolassa ja lähialueella useita kivialan ammattilaista. Joukossa on asentajia, kaivertajia, kultaajia sekä jalostuspuolella hiojia ja piikkaajia. Työt vievät osaa henkilökunnasta jatkuvasti asennustehtäviin ympäri Etelä-Suomea, aina Turun saaristosta Keski-Suomeen. Voisi sanoa, että puolet työntekijöistä on aina reissuhommissa. 

Asiakkaan tilaamat tuotteet suunnitellaan ja tehdään valmiiksi Inkeroisten kivipajalla. Näin asiakkaan luona tehtäväksi jää asennus. 

JPK-Granit käyttää pääasiassa suomalaista kiveä - esimerkiksi Ylämaalta tuotua kiveä. 

Yritys huolehtii myös hautakivien kunnossapidosta, kuten uudelleenkultauksesta. 

Vanhaa kunnostetaan ammattitaidolla

Myös kivialalla on trendejä. Tällä hetkellä suosittuja ovat 20-30 -luvulla käytössä olleet kivet esimerkiksi asuintalojen kivijaloissa. Asiakkaat pyytävät suoraan tekemään vaikkapa uuteen tai remontoitavaan taloonsa kivijalan, joka näyttää valmiiksi siltä, kuin se olisi kymmeniä vuosia vanha. Myös kivimuureja peruskorjataan tai pidennetään täysin alkuperäisen tyyliseksi. 

JPK-Graniitin osaaminen on tätä päivää, mutta asiakkaan pyynnöstä tehdään myös valmiiksi vanhan näköistä. Yrityksellä on kokemusta muun muassa Museoviraston kohteissa, joissa vaatimukset osaamiselle ovat erittäin tiukat.

Myös vanhojen rakennusten kiviosien restaurointi on JPK-Graniitin ominta alaa. JPK-Granit voi vaikka toimittaa omakotitaloon tai kesämökille näyttävät ja taatusti kestävät kiviportaat.

 

Jukka Karppinen, arvostettu myös taiteilijapiireissä

Yrittäjä Jukka Karppista ei nuorukaisena kiinnostanut kivialan yrityksessä työskentely, joten hän lähti 14-vuotiaana merille ja kierteli maapallon muutamaan kertaan ympäri valtavila rahtilaivoilla töitä tehden. 80-luvun puolivälissä Karppinen jätti merimiehen hommat ja palasi kuivalle maalle. Hän ehti hankkia viinurin ja baarimestarin koulutuksen ravintolakouluissa, mutta pian veri veti kivihommien pariin, ensi alkun kiven louhintaan Mäntyharjulle. Vuonna 1994 Karppinen perusti yrityksen Anjalankoskelle ja alkoi myymään hautakiviä. Hiljalleen yrityksen toiminta laajeni, konekanta uudistui yritysostojen myötä ja firmaan tuli otettiin enemmänkin työntekijöitä. 

Yrityksen toimitusjohtaja Jukka Karppinen on alansa huippuosaaja, jota arvostetaan myös taiteilijapiireissä. Karppinen on nimittäin tehnyt pitkään töitä kuvanveistäjälle, professori Laila Pulliselle sekä kuvanveistäjä Ukri Merikannolle.

Kun Karppinen aloittaa työnsä, on hänellä käytössään taiteilijan tekemä kipsiveistos. Veistokset voivat olla valtavan suuria, halkaisijaltaan, korkeudeltaan tai leveydeltään jopa useita metrejä, ja kiven työstäminen vaatii rankkaa fyysistä voimaa. Veistokset työstetään lähes poikkeuksetta ulkona. Lopuolinen kiilto tehdään vasta hiomisvaiheessa. 

Yksi Jukka Karppisen käden taidon näytteistä on Kotkan Tuulipuistossa oleva Muna.

muna.jpg